Har du riktig mindset for å lykkes som gründer?

Talent og en god ide er aldri feil men langt fra nok. For å lykkes som gründer, må du jobbe hardt og smart, være disiplinert og tåle å gå på trynet. Suksess handler om å ta riktige valg. Hver dag.

Elsk det du gjør

Det som skiller de beste fra alle andre, er evnen til å gå den ekstra runden, ta de ekstra løftene, bruke de ekstra arbeidstimene mens konkurrentene hviler.

For å klare det, må du elske det du gjør. Da må du først definere målet ditt. Så må du sjekke om målet stemmer med verdiene dine.

Hvis trygghet er en viktig verdi for deg, er gründerlivet neppe noe for deg. Hvis det er viktig for deg med mye tid til å slappe av og henge med familie og venner, er nok heller ikke gründertilværelsen rett for deg.

Velg smart

Hvis du nå leser videre, er det antakelig fordi målet ditt som gründer stemmer med verdiene dine. Det neste du må gjøre, er å ta flere riktige valg.

Kjennetegnet på de som lykkes er ikke talent men viljestyrke og hardt arbeid. Viljestyrken må du trene opp. Den trenes alltid utenfor komfortsonen. Du må takke nei til kortsiktig nytelse og behag og si ja til langsiktig belønning.

Vi tar valg hele tiden, ofte er valgene ubevisste. Derfor må du må trene inn gode vaner. Hver gang du gjør et litt bedre valg enn i går, blir du litt bedre.

Det er alle de små valgene, alle små skritt, alle gode vaneendringer som til sammen bringer deg fremover mot målet.

Fyll hjerne og kropp med energi. Velg å få nok søvn men sov ikke bort arbeidstimene. Velg å holde deg i form, ta den treningsøkta uansett. Gi kroppen mat den trenger for å fungere optimalt.

Ideer er ingenting, så ikke utsett til i morgen det du kan gjøre i dag. Visualiser drømmen din, se for deg hvordan det er når du har nådd målet.

Velg bort det som forstyrrer og forsinker deg på veien mot målet ditt. Det finnes alltid en vei over ethvert hinder. Finn løsninger, ta aksjon. «Just do it»!

Lær av de beste

Gåsa flyr 70% lengre i flokk enn alene. Det er smart å herme gåsa. Ingen klarer alt alene alltid. Det er derfor det er flere av oss.

Bygg et team rundt deg. Finn folk som støtter og utfyller deg, som kan noe annet eller mer enn deg. Spør om råd og del drømmen din med andre.

Bli kjent med styrkene og begrensningene dine. Spør de som kjenner deg og lytt til rådene de gir deg.

Lytt også til de kritiske, der kan det ligge mye viktig informasjon, men heng ikke lenge med kritikerne. Hold deg til heiagjengen din, de som vil deg vel og som vil du skal lykkes.

Start på nytt

Forbered deg mentalt på hva du skal gjøre når du snubler og går på trynet. Det vil du gjøre, så det er bare å planlegge for det også. Hvordan lærer du av det og kommer deg videre, sterkere enn før?

Gjør du det du alltid har gjort, får du det samme som du alltid har fått. Sjekk ut: Tok du et feil valg? Har du rett team rundt deg?

Sjekk målet ditt. Er det like klart? Vil du justere det? Når du har finpusset målet, planlegger du tiltakene. Hva vil du gjøre annerledes nå? Hva vil du trene mer og bedre på?

Ta aksjon

Du er klar! Du stiller til start igjen. Du er skjerpet og klar, og du setter i gang umiddelbart på veien mot målet. Det svir, det koster, det er langt frem.

Du gir deg ikke, fordi du kan og vil og vet det er verdt det!